Jonas

Jonas Kruse, Expertkommentator SVT Sport


Jag har träffat flera förare på absoluta toppnivån inom svensk motorsport som samtliga varit entydiga om Lennarts betydelse för dem i deras mentala utveckling. Inte bara för att tänka rätt utan för att utvecklas, sätta upp mål och som en direkt länk på tävling när det ska presteras.


Detta gjorde att jag kontaktade honom som tränare i Skoghalls innebandy. Damlaget låg då i allsvenskan, näst högsta serien.

Samarbetet började tidigt på säsongen med laget, hur vår hjärna fungerar, hur vi ska tänka, hur vi sätter upp målbilder osv.

De verktyg som Lennart gav oss jobbade vi med under hela säsongen. Vi tog in honom i ett läge där det gick bra. Men förstås är det minst lika viktigt att ha rätt tänk och inställning när det går bra för att kunna fortsätta prestera på topp.


Lennart hjälpte även enskilda spelare som hade problem med inställning, humör, prestationsångest, ätstörning osv.

Kan nämna en spelare som hade stora delar av dessa symptom, som redan efter några träffar visade tecken på mer välmående och presterade bättre. Just denna spelaren utvecklades under första säsongen till en av laget bästa spelare och blev också en lag spelare, som hon inte varit tidigare.


Laget gick upp till högsta ligan SSL och jag är övertygad om att coachingen av laget och enskilda spelare var en stor bidragande orsak till framgången. (Förstås även mentorskapet till mig!)

Jag har själv jobbat med Lennart både som innebandytränare och rallyförare. Han har varit min mentor inför matcher, vad ska jag trycka på, hur får jag tillbaka energi in laget igen osv. Känslan när laget reagerar på ”åtgärden” eller när snacket får önskat effekt är magiskt.

Även som rallyförare är hans ”ord” viktiga. Vad ska jag fokusera på just denna tävling eller detta test. Stödet kan vara ett kort telefonsamtal men det inger förtroende, lugn och att jag lägger fokus där fokus ska var.


Lennarts erfarenhet från att ha jobbat med näringslivets chefer och företag, toppidrotts utövare och hans möten med mentala ”gurus” gör hans kunnande unikt brett och därför är han bland de absolut bästa i branschen. Att han dessutom har glimten i ögat och är ödmjuk gör att alla tycker om honom som person.